و : مشارکت
مشارکت از آن گروه از اقدامات اجتماعی است که در سطوح مختلف رفتارهای اجتماعی و در انواع موضوعهای جاری در حیات بشر مطرح بوده، هست و خواهد بود، این اقدام اجتماعی که «کارآمدی» و «اثر بخشی» آن به واسطه بهره گیری از توان جمعی و فرا فردی و در مقایسه با اقدامات فردی و غیر مشارکتی افراد، امری قطعی و بدیهی است، در زمره رفتارهای چاره گشا و بن بست شکن در فرایند حیات بشر مطرح و محسوب میگردد، «مشارکت در واقع تجمیع توان همه جانبه، گوناگون و غالباً ناشناخته افراد در راستای تأمین هدف یا اهداف خاص است»، این تجمیع که قطعاً به افزایش حداکثری توان منجر خواهد شد، در زمینههای مختلف مطرح در حیات بشر قابل اجرا و تعمیم است. انسان وظیفه دارد در محیط خانواده به بالندگی و تکامل برسد و آن، زمانی عملی می شود که کارهای خانوادگی توسط روابط بین فردی به حد اعتلای خود برسد. ابعاد شخصیتی هر شخص در خانواده شکل گرفته و در جامعه رشدمی کند، پس با محبت کردن و تربیت صحیح فرزندان خود،آن ها را برای پذیرش نقشهای اجتماعی در جامعه آماده کنیم. از نهاد های اجتماعی و حمایتی جامعه بیش از گذشته انتظار می رود که با مشارکت در برنامه های انجمن حمایت از زندانیان تلاش کنند تا اثرات زندانی شدن سرپرست خانواده بر سایر اعضای خانواده به حد اقل برسد. مشارکت از آن گروه از اقدامات اجتماعی است که در سطوح مختلف رفتارهای اجتماعی و در انواع موضوعهای جاری در حیات بشر مطرح بوده، هست و خواهد بود، این اقدام اجتماعی که «کارآمدی» و «اثر بخشی» آن به واسطه بهره گیری از توان جمعی و فرا فردی و در مقایسه با اقدامات فردی و غیر مشارکتی افراد، امری قطعی و بدیهی است، در زمره رفتارهای چاره گشا و بن بست شکن در فرایند حیات بشر مطرح و محسوب میگردد، «مشارکت در واقع تجمیع توان همه جانبه، گوناگون و غالباً ناشناخته افراد در راستای تأمین هدف یا اهداف خاص است»، این تجمیع که قطعاً به افزایش حداکثری توان منجر خواهد شد، در زمینههای مختلف مطرح در حیات بشر قابل اجرا و تعمیم است.
ارتباط امنیت عمومی و مشارکت های مردمی یک ارتباط دوسویه است. گسترش امنیت عمومی میتواند زمینه ساز توسعه مشارکت های مردمی باشد و افزایش مشارکت های مردمی نیز پشتوانه محکمی برای حاکمیت و بقاء امنیت جامعه است. پیشگیری از وقوع جرم جز با همکاری و همراهی مردم محقق نمی شود. در حوزه پیشگیری باید تلاش کنیم تا بسترهای جرم را در جامعه هدف قرار داده و برای از بین بردن آن تلاش کنیم. مهار، کنترل و کاهش جرائم نیازمند عزم ملی و هماهنگی بین نهادها، سازمان های اجتماعی، اقتصادی و تصمیم گیری همه جانبه در این رابطه است. موضوع مهم در پیشگیری اجتماعی، تغییر فرهنگ اجتماعی است. گسترش شبکه های اجتماعی در تحقق شعار نیروی انتظامی که افزایش انسجام های اجتماعی جامعه است بسیار مؤثر است انسجام اجتماعی پلیس پایه و اساس اقتدار و محبوبیت پلیس در جامعه به شمار می رود.
گفتار دوم- انسجام اجتماعی و عملکرد امنیت پایدار پلیس
عملکرد امنیت پایدار پلیس تأکید بر ابعاد چندگانه ای داشته و خواهد داشت؛ این نوع عملکرد بر پایه دو بعد را می توان بیان کرد:
اول) ماهیت شاخص و معیار عملکرد پلیس که اشاره به( برون داد، یا نتایج)نقش و وظایف سازمانی پلیس در سطح جامعه میکند.
دوم) راهبردهای عملکرد پلیس، که به( کاهش جرم یا رضایت شهروندان)از کارکردها و نتایج سازمانی خود در سطح جامعه اشاره میکند؛ بر اساس این دو بعد سه نوع شاخص عملکردی پلیس در رابطه با سرمایه اجتماعی را می توان شامل میزان پاک سازی، نرخ ارتکاب جرم، نرخ یا تعداد شکایت از پلیس در سطور ذیل به اختصار بیان کرد.
با توجه به ماهیت شاخص عملکرد پلیس در دو حوزه( برون داد یا پیامدها)می توان انسجام اجتماعی عملکرد امنیت پایدار پلیس را اینگونه بیان کردکه، انسجام اجتماعی عملکردی امنیت پلیس در چارچوب یک نظام باز، شامل درون داده های خدماتی است که تبدیل به برون داده های خدماتی شده؛ سپس برای تطبیق درون داده های جدید و اصلاح آن ها باید از معیار بازخورد استفاده کرد. در حوزه تقویت و ارتقاء انسجام اجتماعی نظام باز عملکرد امنیت پایدار پلیس، درون داده ها شامل محصولات، کالاها و خدماتی است که به شهروندان ارائه شده است، بخشی از این خدمات شامل( تحقیقات جنایی،کنترل ترافیک،بازداشت ها،دادگاه ها و…) است؛ در مقابل برون داده های عملکرد امنیت پایدار پلیس تأکید بر نتایج، پیامدها، و تغییراتی میکند که در سطح جامعه قابل رویت و درک معنایی میباشد. در واقع عملکرد برون دادی امنیت پلیس مرتبط با انسجام اجتماعی به تأثیر عملیات و عملکرد پلیس نسبت به سطوح وقوع جرم، بی نظمی اجتماعی، امنیت، پیشگیری از آسیب های اجتماعی و… در سطوح خرد، میانی و کلانی جامعه اشاره میکند. چنین عملکردی در سطح جامعه بیانگر این است که، جوامعی که به سمت مدنیت و شهروندمداری حرکت میکنند، عملکرد دستگاهها و نهادهای آن جامعه، از جمله سازمان پلیس را بهتر مورد ارزیابی قرار میدهند، و این سنجش به پیشرفت همه جانبه سازمان کمک بسیاری میکند.
در واقع تقویت انسجام اجتماعی پلیس توانسته مسئولیت پذیری پلیس را افزایش دهد؛ و پاسخگو پذیر بودن پلیس نسبت به شهروندان را به همراه آورد. جامعه ای که به سمت مدنیت بیشتر سوق یافته باشد، به دلیل اینکه از انسجام اجتماعی بالایی برخوردار است، به احتمال بیشتری از پلیس و علمکرد امنیت پایدار آن تقاضا دارد که این نهاد کنترل کاراتر و مؤثرتری نسبت به نظم، کنترل اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم و آسیب اجتماعی ایجاد میکند. از سوی دیگر تقویت و افزایش سرمایه اجتماعی میان شهروندان وجود یک نوع سازوکار نظارت اجتماعی غیر رسمی را برای تسهیل امنیت پایدار و تقویت نظم در جامعه فراهم میکند و این خود بیانگر این است که، شهروندان به صورت غیر مستقیم در عملکرد امنیت پایدار پلیس مشارکت اجتماعی دارند.