همچنین راهکارهای پیشنهادی محقق در پیشگیری و تعدیل تخلفات راهنمایی و رانندگی ناشی از عامل انسانی عبارتند از:
۱- فرهنگ سازی. ۲- آموزش مستمر و تعلیم و تربیت اشخاص درگیر ترافیک: آموزش کودکان از سنین خردسالی، همکاری بین بخش های مختلف سازمانها و ارگان های دست اندر کار امر ترافیک مانند آموزش و پرورش، صدا و سیما، راهنمایی و رانندگی، وزارت راه، شهرسازی و صدور دفترچه رانندگی به جای گواهینامه رانندگی به جای صدور گواهینامه به رانندگان، دفترچه هایی را به آن ها بدهند که در طول زمان اعتبار آن هر گونه تخلف و اعمال غیرمجاز راننده در آن ثبت گردد و در هنگام تمدید آن بنا بر نوع تخلفات و میزان آن ها، محدودیت ها و محرومیت هایی برای رانندگان در نظر گرفته شود. برنامه ریزی برای کم کردن آسیب های ناشی از خستگی رانندگان، اایجاد فضاهای مناسب در مسیرها جهت استراحت رانندگان خسته، طراحی مهندسی محیط اطراف جاد ه ها جهت ایجاد امکان واکنش و آسیب کمتر برای رانندگان خسته، فراهم کردن مکان های ایمن برای رانندگان تا اتومبیل های خود را متوقف کرده و در آنجا استراحت کنند.
در انتهای مقاله، محقق چنین بیان داشته که حدود ۷۵ درصد علت اصلی تصادفات مربوط به بخش شخصیتی انسان است، لذا خصوصیات روانی، اجتماعی و تربیتی و باورهای فرهنگی از عوامل مهم ایجاد حوادث هستند، و با توجه به پیچیدگی ساختار انسان و دخیل بودن فاکتورهای بسیار در تصمیم گیری و عکس العمل افراد، لزوم انجام مطالعات گسترده در این زمینه در ۳ سطح پیشنهاد شده است.
الف. برای ایجاد محیط حمل و نقل سالم و ایمن نیاز به ایجاد جامعه ای سالم هم به لحاظ جسمی و هم به لحاظ روحی وجود دارد.
ب. سیستم حمل و نقل باید جوابگوی طیف وسیعی از رانندگان با حالات روانی مختلف باشد.
ج. انجام یک باز مهندسی، در نحوه اجرای قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی ضرورت دارد.
این مطالعه میتواند در علت یابی بروز تخلفات رانندگی و راهکارهای مفید، جهت کاهش میزان تخلفات رانندگی در مطالعه حاضر، مورد توجه قرار گیرد.
- آواز، زهره؛ حبیبیان، میقات، بررسی جامعه شناختی تاثیر اخلاق ترافیک شهروندی بر تخلفات رانندگی؛ مطالعه موردی کلانشهر تهران. نشریه تحلیل اجتماعی نظم و نابرابری اجتماعی، پائیز و زمستان ۱۳۹۰، شماره ۶۱٫
در این مقاله، تاثیر اخلاق ترافیک شهروندی به تفکیک جنسیت بر میزان تخلفات رانندگی شهروندان تهرانی، از دیدگاه جامعه شناسی مدل شده است. ساختن مدل در این مطالعه از طریق پرسشنامه و بر اساس نظرسنجی از ۲۱۵ نفر از افرادی که برای اخذ برگه تخلفات وسیله نقلیه خود به مراکز پلیس+۱۰ شهر تهران مراجعه کرده بودند، صورت گرفته است. در این مطالعه اخلاق ترافیک شهروندی به عنوان میزان تعهد و پایبندی رانندگان به قوانین راهنمایی و رانندگی تعریف شده است که شامل دو بعد اجتماعی و فرهنگی میباشد. آنومی اجتماعی، سرمایه اجتماعی و تعهدات اجتماعی به عنوان شاخصه های بعد اجتماعی، الگوپذیری، تاثیر رسانه های جمعی و پایگاه فرهنگی و اجتماعی افراد به عنوان شاخصه های بعد فرهنگی در نظر گرفته شده است.
شاخص خوبی برازش مدل نشان میدهد که متغیرهای مورد بررسی در این تحقیق به عنوان بخشی از متغیرهای مربوط به عامل انسانی، در بین مردان تنها ۳۹ درصد و در بین زنان ۶۰ درصد در بروز تخلفات رانندگی نقش دارند. نتایج به دست آمده در این مقاله نشان میدهد که عواملی همچون تحصیلات از عوامل زمینه ای، مؤلفه عدم اگاهی از شاخص سرمایه اجتماعی در بعد اجتماعی، مؤلفه تاثیر گرو ه های اولیه از شاخص الگوپذیری و تاثیر رسانه ها در بعد فرهنگی در بین زنان و مؤلفه تعهد فردی از شاخص تعهد اجتماعی، اعتماد رابطه ای عمومی و اعتماد انضمامی فردی از شاخص سرمایه اجتماعی و مؤلفه ناکار آمدی قوانین از شاخص آنومی اجتماعی در بین مردان و همچنین پایگاه فرهنگی اجتماعی در هر دو گروه رابطه معناداری با میزان تخلفات رانندگی در شهر تهران دارند.
- فروغی ابری، ۱۳۸۵، نقش شهروندان در ترافیک شهروندی.
هدف این مطالعه، تلاش جهت کاهش معضل ترافیک، در استان اصفهان به کمک مردم و شهروندان مسئول و قابل اعتماد سازما نهای مربوطه بوده است. این مطالعه ترافیک را به عنوان یکی از مشکلات اجتماعی در جوامع امروزی و شهرهای بزرگ شناسایی نموده است. عدم آگاهی و شناخت کم شهروندان از مقررات راهنمایی و رانندگی از اساسی ترین علل انسانی ترافیک مطرح شده است. محقق در این تحقیق طرحی به عنوان ترافیک مردمی عنوان کردهاست. در این طرح گروههای مختلف مردمی، پلیس راهنمایی و رانندگی، شهرداری، نماینده سازمان ترافیک و غیره به عنوان گروه هماهنگی معرفی شده اند. در این راستا مردم خود به ثبت تخلفات دیگر شهروندان اقدام کرده و نتایج مشاهدات خود را در اختیار مسئولین مربوطه قرار دادهاند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه، پرسشنامه و جامعه مورد بررسی کلیه رانندگان تاکسی، رانندگان شخصی، رانندگان اتوبوس، موتورسوارها، عابرین پیاده، کسبه، دانش آموزان و به طور کلی کلیه افراد و اقشاراجتماعی شهر اصفهان بوده اند.
در این مطالعه، پرسشنامه هایی توسط مسئولین و متخصصین ترافیکی جهت سنجش کارآمدی این طرح در بهبود وضع موجود ترافیکی استان آماده گردید که توسط افراد حاضر در نمونه مورد مطالعه، تکمیل و مورد ارزیابی قرار گرفته است.
راه حل پیشنهادی این مطالعه جهت کاهش پدیده ترافیک شهری، اجرای برنامه های آموزشی منظم و مشخص برای عموم شهروندان بوده است. این مطالعه بیانگر تاثیرگذاری همه اقشار جامعه در بروز پدیده ترافیک شهری است، لذا قشر خاصی از افراد مورد نظر نمی باشند.
- کاظمی، ۱۳۸۵، شهر بی انضباط و محدودیت های ظهور شهروندی: با تأکید بر فرهنگ ترافیک در تهران.
این مطالعه که در اولین همایش انسان شناسی فرهنگی و اخلاق شهروندی در سال ۱۳۸۵ برگزار شده است، بیان میدارد که اخلاق شهروندی عبارت است بازنمایی امر اخلاقی در عرصه های عینی شهروندی. هدف از این مطالعه بررسی سطح اخلاق شهروندی در شهر تهران بر اساس فرهنگ ترافیکی افراد است.
در این مطالعه تلاش شده است تا با توجه به فرهنگ ترافیک در شهر تهران به عنوان نماد برجسته ای از اخلاق شهروندی، برخی از مهمترین خصائص اخلاق شهروندی شناسایی شود. برخی از این خصائص عبارتند از عقلانیت خودمدارانه شهروندان، عقلانیت کوتاه مدت، کم مایه و سلطه گر در زندگی روزمره. در این مطالعه محقق امتناع شکل گیری اخلاق شهروندی را به دلیل پایین بودن احساس نظارت شهروندی، بیان نموده است.