جدول ۴-۸: نتایج آزمون فرضیۀ دوم …………………………………………………………………………….۸۶
جدول ۴-۹: نتایج آزمون فرضیۀ سوم ……………………………………………………………………………۸۷جدول ۴-۱۰: نتایج آزمون فرضیۀ چهارم ………………………………………………………………………۸۸جدول ۴-۱۱: نتایج آزمون فرضیۀ پنجم ………………………………………………………………………..۸۹جدول ۴-۱۲: نتایج آزمون فرضیۀ ششم ………………………………………………………………………..۹۰جدول ۴-۱۳: نتایج آزمون فرضیۀ هفتم …………………………………………………………………………۹۱جدول ۴-۱۴: نتایج آزمون فرضیۀ هشتم ……………………………………………………………………….۹۲جدول ۴-۱۵: نتایج آزمون دوجملهای برای کلیۀ فرضیه ها ……………………………………………….
۹۳جدول ۴-۱۶: نتایج آزمون رتبه بندی فریدمن …………………………………………………………………۹۴جدول ۴-۱۷: رتبه بندی عناصر …………………………………………………………………………………….۹۵
فهرست نمودارها
عنوان
شماره صفحه
نمودار ۴-۱: توزیع فراوانی وضعیت پاسخگویان بر حسب جنسیت ………………………………….
۷۴
نمودار ۴-۲: توزیع فراوانی وضعیت پاسخگویان بر حسب سن ………………………………………..
۷۵
نمودار ۴-۳: توزیع فراوانی وضعیت پاسخگویان بر حسب تحصیلات ………………………………
۷۶
نمودار ۴-۴: توزیع فراوانی وضعیت پاسخگویان بر حسب سابقه خدمت ………………………….
۷۷
فهرست اشکال
عنوان
شماره صفحه
شکل ۱-۱ الگوی مفهومی تحقیق (لاولاک و رایت، ۲۰۰۳) ……………………………………………..
۵
شکل ۴-۱ نتایج برآورد مدل پژوهش ……………………………………………………………………………
۹۶
چکیده
بیمه یکی از ابزارهای مفید مدیریت خطر برای تأمین آرامش و آسایش افراد جامعه است. بازاریابی نیز علم و عمل پاسخگویی به نیازها و نیازمندان است. پیشنیاز این پاسخگویی، آگاهی و شناخت بازار، رفتارها و معیارهای روز خریداران و نیز عوامل تأثیرگذار بر نظام بازاریابی است. هدف این تحقیق تعیین میزان اثرگذاری عناصر الگوی بهینۀ آمیخته بازاریابی خدمات بر میزان تمایل به خرید بیمهنامه های اتومبیل (بیمه بدنه ـ بیمه حوادث سرنشین)، میباشد. و اثر عناصر الگوی بهینۀ آمیختۀ بازاریابی خدمات (۸ps) را بر میزان تمایل به خرید بیمهنامه های اتومبیل (بیمه بدنه ـ بیمه حوادث سرنشین) بررسی مینماییم. در بین بیمهنامه های اتومبیل، بیمه بدنه و بیمه حوادث سرنشین، یکی از انواع بیمهنامه های ضروری و مهماند که در عین حال ناشناختهاند. در این پژوهش با توجه به نقش انکارناپذیر بازاریابی در توسعه و گسترش این بیمهنامه ها از الگوی بهینۀ آمیخته بازاریابی خدمات استفاده شد و تأثیر هر یک از عناصر هشتگانه آن از طریق آزمون t یک نمونه ای و دوجملهای و از نگاه ۱۲۵ نفر از بازاریابان به عنوان جامعه آماری تحقیق، بر میزان تمایل به خرید بیمهنامه های اتومبیل (بیمه بدنه ـ بیمه حوادث سرنشین) سنجیده شد. این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و جهت سنجش پایایی تحقیق از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید که در نهایت ضریب پایایی کل پرسشنامه ۸۴۱/۰ به دست آمد. نتایج آزمون نشان میدهد که عناصر خدمت و قیمت از بیشترین تأثیر در میان سایر عوامل برخوردار میباشند.
واژگان کلیدی: بیمه، بیمهنامه اتومبیل، بیمه بدنه، بیمه حوادث سرنشین، آمیخته بازاریابی خدمات
فصل اول
کلیات تحقیق
۱-۱ مقدمه
امروزه نیاز جوامع به خدمات بیمهای، بیش از پیش در حال افزایش است و مردم انتظار خدمات بهینه و متنوعتری را از شرکتهای بیمه دارند. شناخت کامل مشتری، مقدم شمردن وی در ارائۀ خدمات کیفی، حفظ وفاداری مشتریان موجود و اعتمادسازی برای جذب مشتریان جدید، مستلزم برخورداری از مدیریت کارا و اثربخش در همۀ ابعاد خدمات بیمهای، با تأکید بر مقولۀ بازاریابی میباشد. تعبیری که هماکنون از مشتری می شود با آنچه در گذشته رواج داشت کاملاً متفاوت است، به این معنی که مشتری دیگر خریدار صرف کالا یا خدمات نیست، بلکه عضوی فعال و تأثیرگذار در تمامی فعالیتهای تجاری است. بنابرین بازاریابی موفق، شرکت را قادر میسازد که مشتریان را به دست بیاورد و حفظ کند. بیمه نیز برخلاف بسیاری از خدمات دیگر که منافع و مزایای آن ها در زمان خرید مشخص میشوند، کالایی غیرملموس است که نیازهای آتی را مرتفع می کند. این ویژگی، بیمه را از سایر خدمات متمایز می نماید. به همین منظور ما در این مقاله ضمن بررسی مفاهیم الگوی بهینه آمیخته بازاریابی خدمات، با بیمهنامه های بدنه و حوادث سرنشین اتومبیل و کاربرد مهم و ناشناختۀ این بیمهنامه ها آشنا میشویم، تا موجب هرچه بیشتر شدن آگاهی افراد جامعه از این بیمهنامه ها و بهبود شرایط بیمهای اتومبیل گردیم.
۱-۲ بیان مسأله
هرچند با ورود اتومبیل به زندگی انسانها سطح رفاه جامعه افزایش یافته است، اما از سوی دیگر این وسیله باعث ایجاد خطرات و حوادث مختلفی نیز گردیده است. یکی از روشهای مرسوم در جهان استفاده از خدمات بیمهای جهت جبران حوادث رانندگی است. (جعفرزاده، ۱۳۸۳).
در پژوهشی تحت عنوان؛ ارائه الگوی بهینه آمیخته بازاریابی خدمات با هدف افزایش خرید بیمهنامه های عمر و پسانداز توسط (رضائیان، علی و رضازاده برفوئی، حجتالله، ۱۳۸۶)، تمایل به خرید بیمهنامه، چنین تعریف شده است؛ میزان میل و رغبت افراد به خرید بیمهنامه ها، از طریق میزان آگاهی آنها از وجود چنین بیمهنامه هایی توسط یک برنامه بازاریابی مناسب.
هرچند در بیشتر کشورها از جمله ایران اخذ بیمه اتومبیل (شخص ثالث) جنبه اجباری دارد ولی بیمه بدنه و حوادث سرنشین اختیاری است. (جعفر زاده، ۱۳۸۳).
بنابرین به دلیل عدم توجه بیمهگذاران به این امر، همواره در معرض خطرات جانی و مالی فراوانی هستند و این در حالتی است که از مزایای سایر بیمهنامه های اتومبیل، جهت نبودن مکانیسم بازاریابی مناسب بیخبرند. ما در این پژوهش اثر عناصر بهینۀ آمیخته بازاریابی خدمات را بر میزان تمایل به خرید بیمهنامه های اتومبیل (بیمه بدنه ـ بیمه حوادث سرنشین) بررسی میکنیم. با توجه به این مورد که عناصر بهینۀ آمیخته بازاریابی خدمات در خدمت نمایندگیهای بیمه میباشند چرا هنوز نتوانستهاند با بهره گرفتن از این عناصر موجبات تمایل به خرید را در مشتریان افزایش دهند. با بررسی اثر هر یک میتوانیم متوجه شویم که کدام یک از این عناصر در اولویت قرار دارند و چه برنامهای باید جهت بهبود آن پایهریزی نمود.