ت – آزمون معنی دار بودن ضریب همبستگی®
ضریب همبستگی با توجه به نمونه ای مشخص محاسبه می شود. بدیهی است که این ضریب، که بعضی مواقع ضریب همبستگی نمونه ای خوانده می شود، از نمونه ای به نمونه دیگر تغییر مییابد. حال سوال اینجا است که آیا بین دو متغیر x و y که ضریب همبستگی آن را تعیین کردیم همبستگی معنی داری وجود دارد یا نه ؟ به عبارت دیگر، آیا می توان به وجود یک رابطه علت و معلولی خطی اذعان داشت و یا ضریب همبستگی به دست آمده ناشی از شانس و تصادف بوده و ضریب همبستگی جامعه، که آن را با نشان میدهیم، برابر صفر است؟
به منظور بررسی ضریب همبستگی مدل با بهره گرفتن از آزمون t میتوان معنی داری ضریب همبستگی را آزمون نمود. برای این منظور فرض آماری و فرمول آماره مربوطه به صورت زیر است:
(درجه آزادی (
بر اساس فرمول فوق مقدار آماره t محاسبه می شود. طبق جدول توزیع آماری t، مقدار بحرانی، با درجه آزادی ۹۸ درسطح معنی داری ۱% برابر با ۳۲۴/۲ و در سطح معنی داری ۵% برابربا ۶۴۵/۱ است. چنانچه قدر مطلق مقدار آماره t محاسبه شده بزرگتر از مقدار بحرانی مذکور باشد از این رو میتوان نتیجه گرفت که فرض H0 رد می شود. ردفرض H0 به منزله معنی دار بودن ضریب همبستگی مدل خواهد بود.
ث– آزمون خود همبستگی بین مشاهدات
خود همبستگی متغیرها زمانی رخ میدهد که خطاها با هم مرتبط باشند به عبارت دیگر هنگامی که جزء خطای مربوط به یک مشاهده تحت تاثیر جزء خطای مشاهده دیگر باشد خودهمبستگی متغیرها پیش می آید. برای بررسی این مشکل از آماره « دوربین – واتسون» استفاده می شود. این آماره نیز توسط نرم افزار آماریSPSS ارائه می شود. و به طور کلی چنانچه این آماره در سطح اطمینان ۹۵%، نزدیک به عدد ۲ (بین ۱٫۵ و ۲٫۵) باشد، خود همبستگی بین مشاهدات وجود نخواهد داشت.
برای آزمون فرضیات از الگوی رگرسیون چند متغیره زیر استفاده خواهد شد.
AGGRESSIVEit = β۰ + β۱ CSRit + β۲ POS_CSRit + β۳ ABS_DAit + β۴ IOit + β۵ CASHit + β۶ ROAit + β۷ LEVit+ β۸NOLit + β۹ ΔNOLit+ β۱۰ FIit + β۱۱ PPEit + β۱۲ INTANGit + β۱۳ EQINCit + β۱۴ R&Dit + β۱۵EMPit+ β۱۶ ΔSALEit + β۱۷ SIZEit-1 + β۱۸MBit-1+ εit
در مدل فوق اگر β۱ و β۲ مثبت باشد به ترتیب فرضیه اول و دوم تحقیق تأیید می شود در غیر اینصورت فرضیات رد می-شود.
جهت آزمون فرضیههای تحقیق، با بهره گرفتن از الگوهای فوق، ابتدا آن ها به صورت فرضهای آماری بیان شدند و سپس با بهره گرفتن از رگرسیونهای فوق مورد آزمون قرار گرفتند.
۳-۵-۱- تعاریف عملیاتی متغیرها
داده های مورد نیاز برای محاسبه متغیرهای مدل تحقیق در ذیل ارائه شده است.
AGGRESSIVEit: اجتناب مالیاتی با استفاده سه روش ذیل برآورد می شود:
نام متغیر
نماد
نحوه اندازه گیری
نرخ مؤثر مالیاتی نقدی
CETR
وجه نقد پرداختی بابت مالیات
سود قبل از کسر مالیات
نرخ مؤثر مالیاتی نقدی بلند مدت
LCETR
مجموع وجوه نقد پرداختی بابت مالیات درطی۳سال
مجموع سود قبل از کسر مالیات طی همان دوره
اختلاف دائمی مالیات
PBT
مالیات ابرازی – مالیات طبق برگ تشخیص
مجموع داراییهای اول دوره
CSRit: برای مسئولیت پذیری اجتماعی از سه روش به شرح ذیل استفاده می شود
۱) نحوه محاسبه مخارج EER: علاوه بر دستمزد کارمندان، شرکتها نیز باید با تامین سود، مراقب کیفیت زندگی کارمندان باشند. این تحقیق از منابع انسانی صرف شده به صورت درصدی از درآمد برای سنجش واکنش شرکت نسبت به کارمندان استفاده میکند. این مخارج عبارتند از حقوق،
هزینه های اضافهکاری، پرداخت ساعت کار، پاداش به مدیران و سرپرستها، هزینه رفت و آمد، پاداشهای آخر سال، دستمزد، انگیزه های تجاری، پرداخت به پیمانکاران، بازنشستگی، جبران خسارت، حقوق بازنشستگی، هزینه های تعلیم و آموزش، مزایا، پرداخت بیمه، هزینه های ناهار، هزینه مناسبتها برای کارمند، پرداخت پول غذا، مخارج دارویی، و سود سهام به کارمندان.
EER =درآمد / مخارج منابع انسانی.
۲) نحوه محاسبه حفاظت زیست محیط(EP): با هماهنگی بابخش کنترل کیفیت شرکتهای نمونه انتخابی اطلاعات مربوط به نوع گواهینامه ها (که در این پژوهش دو گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ و ایزو۱۴۰۰۱ مورد مطالعه تحقیق بوده است) و زمان اخذ آن ها به دست آمده است و برای اطمینان بیشتر، اطلاعات به دستآمده از شرکتهای نمونه با لیست سازمان ملی استاندارد، سازمان تأیید صلاحیت مدیریت و سازمان غذا و دارو مطابقت داده شده است. برای محاسبه از لوجیت باینری استفاده می شود. چنانچه شرکت دارای گواهینامه ISO باشد ۱ و در غیر اینصورت ۰ را نشان
میدهد.
۳) اگر شرکت جزو شرکتهای آلاینده محیط زیست باشد یک در غیر اینصورت صفر
POS_CSRit: اگر شرکت در بدهیهای احتمالی خود در یادداشتهای همراه صورتهای مالی بدهی بابت مشکلات اجتماعی و دعاوی حقوقی داشته باشد یک در غیر اینصورت صفر
ABS_DAit: قدرمطلق اقلام تعهدی اختیاری که با بهره گرفتن از مدل دچو و دیچو (۲۰۰۲) به صورت ذیل برآورد می شود.
مدل ذیل در هرصنعت برای هرسال برآورد می شود:
: جریان نقدی حاصل از عملیات تقسیم بر جمع دارایی ها
: تغییر سود شرکت تقسیم بر جمع دارایی ها
: مانده خالص اموال، ماشین آلات و تجهیزات تقسیم بر جمع دارایی ها
: اگر جریان خروج وجه نقد حاصل از عملیات باشد ۱ در غیر اینصورت صفر
که در آن:
: اقلام تعهدی سرمایه در گردش که ار رابطه ذیل به دست میآید: (چن و همکاران (۲۰۱۱))
تغییرات دارایی های جاری: CurrentAssets
تغییرات وجه نقد: Cash
تغییرات بدهی های جاری: CurrentLiabilities
تغییرات تسهیلات دریافتی کوتاه مدت: CurrentDebt
ذخیره مالیات: Taxpayables
جمع کل دارایی ها: TotalAssets
باقیمانده مدل فوق بیانگر خطای تخمینی در اقلام تعهدی است که با جریان نقدی حاصل از عملیات ارتباط ندارد و اینکه نمی تواند با تغییر سود و دارایی های ثابت توجیه شود. از مقدار باقیمانده مدل به عنوان کیفیت اقلام تعهدی میباشد.
IOit: درصد مالکیت نهادی در شرکت
CASHit: نقدینگی شرکت که از تقسیم موجودی نقد و بانک بر جمع دارایی ها محاسبه می شود.
ROAit: بازده دارایی ها که از تقسیم سود خالص بر جمع دارایی ها محاسبه می شود.
LEVit: درجه اهرمی بودن شرکت از تقسیم حسابهای پرداختنی بر جمع دارایی ها محاسبه می شود.
NOLit: اگر شرکت زیان ده باشد یک در غیر این صورت صفر
ΔNOLit: تغییر در زیان شرکت تقسیم بر جمع دارایی ها