تاکنون تحقیقات کمیدر زمینه ارتباط اختلالات روانی قبل از اعتیاد به اینترنت انجام شده است.
هنوز علت و اثر ارتباط بین استفاده بی رویه از اینترنت و افسردگی و تنهایی قطعی نیست.
این ارتباط ممکن است دوطرفه باشد. افرادی که تنها یا افسرده هستند برای اینکه از احساس دردناک خود کم کنند به اینترنت پناه می آورند. چون آن ها از این طریق ارتباطات دوستانه و حمایتهای انسانهای دیگر را به دست می آورند و این ها دقیقا چیزهایی است که آن ها در زندگی واقعی از دست دادهاند.
(Morahan Maythin ,1999 ; Morahan Marthin , Schumker , 2000 و ۲۰۰۳)
تحقیقات نشان داده که معتادان به اینترنت برای این به اینترنت روی می آورندکه احساسهای منفی خود را کم کنند. فرار از فشارها، بهتر کردن روحیه خود وقتی خلق پائین دارند یا مضطرب هستند یا از جامعه کناره گیری کردهاند از جمله آن ها هستند. ( Anderson 1999; Morahan Marthin ,Schumker , 2000 )
این یافته ها مهر تاییدی است بر تئوری کسانی که بیان میکنند اعتیاد به اینترنت از نشانه های اختلالات دیگر این افراد است.
افسردگی اغلب همراه تعدادی از اختلالات مانند سوء مصرف مواد، قمار بازی مرضی، اختلالات خوردن(Eating Disorder)، اختلالات اضطرابی و اختلال شخصیت(Personal Disorder) فردی دیده میشود.
(Fuentes , Lorenzo , Apa ,2000 ; Becona , 1996 )
احساس تنهایی همرا اختلالاتی چون افسردگی، خصومت بین فردی، اضطراب و اختلال شخصیت ( Elliott , Forsyth , 1999 ) و اختلال تکانه جنسی (Cooper و همکاران، ۱۹۹۹ ) وجوددارد.
بنابرین اگر فرد همزمان دواختلال داشته باشد، نمیتوان با قطعیت علت اصلی را پیدا کرد. در نتیجه، در مورد اختلال اعتیاد به اینترنت هم دقیقا نمیتوان گفت آیا اختلالات روانی نشانه های بیماری است یا علتی برای این روآوردن به اینترنت و اعتیاد به آن هستند.
مطالعات آینده باید اثرات اینترنت و علل آن ها را شفاف تر سازند. (۲)
در فصل دوم به مطالعات انجام شده درباره ارتباط اینترنت و سلامت روان بیشتر خواهیم پرداخت.
– در ژانویه سال ۲۰۰۵ در دپارتمان روانپزشکی کالج پزشکی Dong-A بوسان کره تحقیقی با عنوان: ” نیمرخ(Symptom Checklist-90-Revised) SCL-90-Rو (Sixteen Personality Factor Questionnaire)16PF در دانش آموزان دبیرستانی که استفاده بی رویه از اینترنت دارند” توسط Yang CK,Cho BM,Baity M,Lee JH,Cho JSانجام شد.
این تحقیق برای تعیین وجود نشانه های روانپزشکی و ویژگیهای شخصیتی دانش آموزان دبیرستان کره ای که استفاده بیش از حد اینترنت داشتند، صورت گرفت.
به این منظور یک بسته سوال که شامل ۴ پارامتر:
۱- استفاده از اینترنت در طول ماه گذشته ، ۲- تست اعتیاد به اینترنت (Internet Addiction Test= IAT) ، ۳- چک لیست نشانه های SCL-90-R ، ۴- پرسشنامه ۱۶PF بود را در اختیار دانش آموزان قرار دادند.
کل دانش آموزان ۳۲۸ نفر بودند و در محدوده سنی ۱۵ تا ۱۹ سال.
در این مطالعه دانش آموزان بر اساس نمره کل تست IAT به ۴ گروه تقسیم شدند:
-
- کسانی که از اینترنت استفاده نمیکردند( ۱۸٫ ۰% – ۵۹ =n )
-
- کسانی که به میزان کمی از اینترنت استفاده میکردند (۶۷٫ ۳% و ۱۵۶ =n ).
-
- کسانی که به طور متوسط از اینترنت استفاده میکردند( ۲۹٫ ۹ و ۹۸ =n )
- کسانی که به میزان فراوانی از اینترنت استفاده میکردند ( ۴٫ ۹% و ۱۶ =n ).
تست SCL-90-R نشان دادکه گروه پرمصرفها در مقایسه با گروههای دیگر سطح نشانه های روانپزشکی بالاتری دارند.
تست ۱۶PFهم نشان داد که پرمصرفها (گروه ۴) به آسانی تحت تاثیر احساسات قرار میگیرند و از نظر عاطفی ثبات کمیدارند، خیالپرداز و خود خورند وتمایل دارند در مورد تصمیم گیریها، تجربیات خودشان را به کار برند.
این مطالعه بیان میکند دانش آموزان سالهای بالاتر دبیرستانی که در گروه پرمصرف قرار گرفتند به طور برجسته ای نشانه های روانپزشکی بیشتری را نسبت به کسانی که به طور مداوم از اینترنت استفاده میکنند، نشان میدهند. بعلاوه این کاربران، ویژگیهای شخصیتی اختصاصی تری در مقایسه با کسانی که کمتر از اینترنت استفاده میکنند، دارند. (۲۶)
– در اکتبر ۲۰۰۴ در ایتالیا تحقیقی با عنوان : “اینترنت و اختلالات روانی : تحلیل استفاده از اینترنت در ۱۰۷۵ دانش آموز سالهای آخر دبیرستان” توسط Favaretto G,Morandin I,Gava M,Binotto F انجام شد.
هدف اصلی این تحقیق، ایجاد کمک برای تحلیل ارتباط بین استفاده از اینترنت و بیماریهای روانپزشکی و همچنین بررسی جنبههای شایع آن و اثرات چنین
استفاده ای در نمونه دانش آموزان سالهای آخر دبیرستان بود.
تحقیق بر ۱۰۷۵ دانش آموز در گروه سنی بین ۱۴ تا ۲۱ سال از دو گروه دانشآموزان سالهای آخر که در یکی از آن ها تعداد دختران ودردیگری تعداد
پسران بیشتر بودند، انجام شد. در هر دو مؤسسه، علوم کامپیوتر قسمتی از برنامه آموزشی بود.
در این مطالعه از پرسشنامه های
-
- (General Health Questionnaire) GHQ
-
- برگردان ۲۸ قسمتی گلدبرگ(Goldberg’s 28-item version)
- فرمیکه حاوی اطلاعات شخصی و اجتماعی و اطلاعاتی راجع به اینکه چند سال، چند ساعت در روز / هفته از اینترنت استفاده میکنند تجربه های ذهنی و درک کمی و کیفی اتصال به اینترنت بود، به عنوان ابزار تحقیق استفاده شد.
نتایج، یک ارتباط واقعی و آشکار بین استفاده از اینترنت بر حسب ساعت در هفته و نمرات GHQ را نشان داد.
همچنین با توجه به اظهارات گروه نمونه که در پیشینه پژوهش آمده بود، تحلیل نمونه ها ثابت کرد ارتباط واضحی بین استفاده از اینترنت و اختلالات روانپزشکی وجود دارد. (۲۷)
– در می ۲۰۰۶ در دپارتمان روانپزشکی بیمارستان Yongiدر کره جنوبی تحقیقی با عنوان: “اختلالات روانپزشکی همراه در بچه ها و بالغین معتاد به اینترنت
در کره” توسط HaJH,YooHJ,Cho IH,Chin B,Shim D,Kim JH انجام شد.
هدف این مطالعه این بود که مسائل کلینیکی همراه اعتیاد به اینترنت را در بچه ها و بالغین با بهره گرفتن از مصاحبه های ساختاری ارزیابی کند.
مطالعه طی دو مرحله انجام شد به این صورت که ابتدا اعتیاد به اینترنت در میان ۴۵۵ نفر از بچه ها(۰٫ ۹ سال ۱۱٫ ۹ :متوسط ) و ۸۲۶ نفر از بالغین ( ۰٫ ۸ ۱۵٫ ۸: متوسط ) جستجو گردید.
به این منظور از مقیاس اعتیاد به اینترنت Young (IAS) استفاده شد. این افراد همچنین یک معیار سایکوپاتولوژی را پر کردند تا بر اساس این دو آزمون، افراد معتاد به اینترنت و کسانی که به اینترنت معتاد نیستند مقایسه شوند. ۶۳ نفر از بچه ها ۸/۱۳% و ۱۷۰ نفر از بالغین ۳/۲۰% اعتیاد به اینترنت داشتند.
از بین این افراد ۱۲ بچه (N=9 مذکر و N=3مونث ) و ۱۲ بالغ (N=11مذکر و۱ N= مونث ) به صورت تصافی برای ارزیابی شخصیتهای روان پزشکی اخیر انتخاب شدند. برای بچه ها ازپرسشنامه K-SADS-PL-K و برای بالغین از SCID-IV استفاده شد.
جمع آوری اطلاعات و انجام مصاحبه ها از آگوست ۲۰۰۳ تا اکتبر ۲۰۰۴ ادامه داشت. نتایج نشان داد: