نوع دیگری از آزمونهای عملکردی است که به تازگی شهرت زیادی کسب کردهاست و نوعاً مجموعه ای از کارهای یک دانش آموز است که پیشرفت، کوشش و موفقیت تحصیلی او را در یک زمینه خاص نشان میدهد. دو نفر از صاحبنظران سنجش و ارزشیابی یعنی آرتر و اسپانول (۱۹۹۲) پس از بررسی و پروژه های مختلف این تعریف را ارائه کردند:
“مجموعه هدفمندی از کارهای دانش آموز که درباره کوششها، پیشرفتها و یا موفقیت تحصیلی او در یک و یا چند زمینه معین توضیح میدهد. این مجموعه باید در برگیرندهی مشارکت دانش آموز در انتخاب محتوای کار پوشه، دستورالعمل انتخاب، معیار تفاوت درباره شایستگی و شواهد مربوط به فعالیت فکری دانش آموز باشد”.
در روش پوشه کار، یادگیرنده برای نشاندادن تواناییهای خود در مدت زمان معین (نیم سال تحصیلی) مجموعه کارهای انجام داده را با خودش به کلاس میآورد و برای ارزشیابی در اختیار معلم قرار میدهد(حسنی،۱۳۸۳).
ه. برگه ثبت مشاهده
مشاهده بهبود فرایند تدریس، در یادگیری دانش آموز تبلور مییابد. بنابرین ناظران تعلیماتی نباید از دانش آموزانکه محور تعلیم و تربیت هستند، غافل شوند. بلکه باید با ثبت بازخوردهای آنان اثر بخشی تدریس و ارزشیابی را تعیین کنند. عکسالعمل دانش آموزان در کلاس درس، نوع نگاه، وضعیت قرارگرفتن و حالات در هنگام تدریس بیانگر میزان رضایت از تدریس است که به ناظران تعلیماتی کمکهای زیادی می کند. از قدیم، مدیران آموزشی براین باور بودند که با مشاهده شاگردان در کلاس درس میتوان معلوم کرد که یادگیری آنان در حال پیشرفت است و یا مشغول وقت تلف کردن هستند (سلطانی، ۱۳۸۳، صص ۳۲-۳۱).
مشاوران و معلمان از طریق مشاهده که از مهمترین روشهای غیر تستی شناخت کودکان به شمار می رود، می توانند خصوصیات شخصیتی، علایق، استعدادها، تنشها، تحریکپذیری و زود رنجی، خستگی و تندخویی کودکان را تشخیص دهند. مشاهده، بررسی ارادی و فعال و دقیق رفتار و حرکات و گفتار کودک است و با دیدن که عملی غیر ارادی است تفاوت دارد. مشاهده بر اساس طرح، نقشه و اهداف از قبل تعیین شده انجام می شود. مشاهده چون به ابزار و وسایل خاصی نیاز ندارد، در همه مواقع قابل استفاده است.
ی. فهرست وارسی (چک لیست یا سیاههی رفتار)
چک لیست (سیاهه رفتار) عبارت است از مجموعه ای از نشانهها و شواهد که به یک هدف آموزشی انتظار یا انتظارات مربوط میگردند. آموزشیاران بر اساس مشاهدات معمولی خود در کلاس درسی یا هر فضای دیگر وجود یا عدم وجود شواهد را در رفتار و عملکرد فرد، مشخص مینمایند. آنها می توانند بر اساس تشخیص خود چک لیستها را برای موارد درسی و اهداف مختلف تهیه و اجرا نمایند (علیزاده، ۱۳۸۸).
البته نظر به اجرای آزمایشی ارزشیابی توصیفی نمونه چک لیستهای قابل اجرا برای دوره های مقدماتی توسط دستاندرکاران طرح تهیه شده است و در اختیار آموزشیاران قرار میگیرد تا با تکمیل آنها نسبت به دریافت اطلاعات مورد نیاز اقدام نماید. ضمن اینکه هر آموزشیار می تواند بنا به مقتضیات کلاس یا ویژگیهای سوادآموزان خود اقدام به طراحی چک لیست های مشابه نماید (معاونت آموزش سازمان نهضت سوادآموزی، ۱۳۸ص۲).
پیشینه پژوهش در ایران
پیامدهای مثبت و سازنده به کارگیری ارزشیابی توصیفی در فرآیندهای یاددهی- یادگیری غیر قابل انکار است. نتایج تحقیقات مختلف در ایران موید این موضوع است. افزایش اعتماد به نفس،ایجاد نگرش مثبت در اولیا و دانش آموزان با بهکارگیری ارزشیابی مستمر و توصیفی در مقایسه با ارزشیابی کمی و نمره مدار، از جمله آثار مثبت آن است (گروه پژوهش برنامه درسی ، ۱۳۸۶؛ کرد، ۱۳۸۱؛ حقیقی، ۱۳۸۴؛ خوش خلق، ۱۳۸۵؛ مرتضایی نژاد، ۱۳۸۳؛ موسوی، ۱۳۸۳؛کریمی، ۱۳۸۴).
امیری (۱۳۸۵) در بررسی میزان اثر بخشی طرح ارزشیابی توصیفی در پایه های اول، دوم وسوم ابتدایی و مقایسه آن با ارزشیابی کمی در استان چهار محال بختیاری سال تحصیلی ۸۵- ۱۳۸۴، به این نتیجه رسید که کیفیت فرایند یاددهی- یادگیری دانش آموزان طرح ارزشیابی توصیفی در مولفههای ماندگاری ذهنی (دوام و پایداری یادگیری)، میزان انگیزه انجام تکالیف درسی و میزان دستیابی به اهداف بعد جسمانی، بهتر از دانش آموزان ارزشیابی کمی بوده است.
همچنین میزان بهداشت روانی محیط یاددهی- یادگیری دانش آموزان طرح ارزشیابی توصیفی در مولفههای میزان علاقه به درس و معلم و میزان اضطراب دانش آموزان، بهتر از ارزشیابی کمی بوده است. به طوری که میزان علاقه به درس و معلم دانش آموزان طرح ارزشیابی توصیفی بیشتر از دانش آموزان ارزشیابی کمی بوده و میزان اضطراب دانش آموزان طرح ارزشیابی توصیفی کمتر از دانش آموزان ارزشیابی کمی بوده است.
فتح آبادی( ۱۳۸۵ ) در بررسی تأثیر ارزشیابی توصیفی- کیفی در تحقق هدفهای شناختی، عاطفی و روانی- حرکتی دوره ابتدایی دراستان مرکزی، به این نتیجه رسید که تفاوتهای معنیداری بین گروههای تحت پوشش طرح ارزشیابی توصیفی و گروههایی که تحت پوشش طرح نیستند، در پیشرفت تحصیلی ریاضی،علوم تجربی، زبان فارسی و املای فارسی وجود دارد. نمرات دانش آموزان تحت پوشش طرح ارزشیابی توصیفی درمتغیرهای حوزه شناختی از قبیل دانش ریاضی، علوم تجربی، زبان فارسی و املا بالاتر از دانش آموزان پایه سوم ابتدایی مدارس عادی همسان یا معادل با آنهاست . همچنین نتایج مربوط به مقایسه گروهها در حیطه عاطفی نشان داد که بین گروههای آزمایش و گواه در متغیرهای حوزه عاطفی تفاوت معنیداری وجود ندارد. مقایسه گروهها در حیطه روانی – حرکتی نشان داد که تفاوتهای معنیداری بین گروههای آزمایش و گواه در آزمون درخت و برگ و همچنین آزمون اشیای دور ریختنی وجود دارد.
شکراللهی (۱۳۸۵) در پژوهشی با عنوان مقایسه سبکهای ارزشیابی توصیفی و سنتی بر اساس استاندارهای چهارگانه ارزشیابی (اخلاقی، کارآوری، قابلیت اجرا و دقت) از دیدگاه معلمین مدارس ابتدایی شهر تهران چنین استنباط نمود :
ارزشیابی توصیفی نسبت به ارزشیابی سنتی دارای مطابقت بیشتری با استانداردهای ارزشیابی است. همچنین در بین استانداردهای چهارگانه ذکر شده استاندارد کارآوری بیشترین میزان مطابقت را با ارزشیابی توصیفی نشان میدهد. متغیر سابقه در استاندارهای قابلیت اجرا و دقت و متغیر منطقه (مناطق تهران) در استاندارد قابلیت اجرا دارای تفاوت معنیدارای بین سطوح مختلف است.
کلهر (۱۳۸۴) با هدف بررسی میزان تحقق اهداف طرح ارزشیابی توصیفی در انتهای دومین سال اجرای آزمایشی آن در قزوین به نتایج زیر رسید:
-
- از نظر مجریان طرح اهداف ارزشیابی توصیفی در دومین سال اجرا تحقق یافته است.
-
- ۹۱% از والدین تحت پوشش با آن موافقند.
-
- مهمترین محدودیت طرح نیازمندی آن به معلمان کیفی است.
-
- آموزش ضمن خدمت در نگرش مثبت به طرح تاثیر دارد.