از بین پرسشنامه های ارسال شده تعداد ۱۰۲ پرسشنامه تکمیل شده، بازگشت شد و با توجه به اینکه ۲ عدد از پرسشنامهها ناقص و غیر قابل بررسی بود، در نهایت تعداد ۱۰۰ پرسشنامه قابل قبول پذیرفته شد.
حجم نمونه:
به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول زیر استفاده شده است .
n=90 = نشان دهنده حجم نمونه
= ۰٫۰۵ α = در صد خطای معیار ضریب اطمینان قابل قبول
s2 = 0.235 = واریانس نمونه ای به دست آمده از پرسشنامه پایلوت
d = 0.1 =درجه اطمینان یا دقت احتمالی مطلوب
۳-۶- روش و ابزار گردآوری داده ها
۳-۶-۱- پرسشنامه
ابزار اندازه گیری داده های این تحقیق پرسشنامه است که شامل تعداد ۴۴ پرسش بوده و در دو بخش تنظیم شده است:
بخش اول:
در این بخش ۳۴ سوال ارائه شده که شامل: تعداد ۲۰ سوال مربوط به متغیر ماکیاولی گری، تعداد ۱۴ سوال مربوط به متغیر رفاه فردی میباشد.
بخش دوم:
این بخش شامل ۳ سوال مربوط به قضاوت حرفه ای حسابرس میباشد.
سه سوال مربوط به متغیر قضاوت حرفه ای میباشد و از تعدادی از حسابرسان مستقل عضو جامعه حسابداران رسمی ایران تهیه شد. این سه سوال شامل یک سوال در مورد بدهی های احتمالی، یک سوال در مورد صحت خرید و فروش و سوال سوم در رابطه با صحت اسناد پرداختنی بود. سوال اول مشتمل بر شش آزمون و دو سوال بعد هر کدام ۳ آزمون میباشد.در صورتی که پاسخ دهنده پاسخ صحیح داده باشد نمره کامل دریافت میکند به عنوان مثال سوال صحت بدهی های احتمالی شامل شش آزمون است اگر پاسخ دهنده هر شش آزمون را علامت زده باشد نمره کامل (یعنی ۶ ) و در غیر این صورت نمره کمتری دریافت میکند و در صورتی که آزمون اضافی را علاوه بر آزمون های مختص به هر سوال انجام داده باشد ۵/. نمره از وی کسر خواهد شد. در صورتی که آزمون کمتری را انجام داده باشد نمره کامل را دریافت نمی کند.
۳-۶-۲- نحوه توزیع پرسشنامه
پس از این که پرسشنامه موردنظر تنظیم و افراد نمونه انتخابی نیز مشخص گردید. در این پژوهش پرسشنامهها از طریق مراجعات حضوری، دورنگار (فکس)و ایمیل توزیع و جمع آوری گردیده است و با توجه به مشکلات ذاتی و محدودیت های حاکم در این نوع تحقیقات، پی گیری های بسیاری انجام شده تا بالاخره پرسشنامه های گردآوری شده به حد کافی رسید.
۳-۷- روایی و پایایی ابزار تحقیق
در بحث روایی این موضوع مطرح است که آیا سوال های مطرح شده در پرسشنامه میتواند تحقیق را به اهداف تعیین شده در پژوهش برساند؟ و آیا پرسشنامه به شکل صحیحی تنظیم شده است که بتواند به جواب مشخصی رسیده و نیازهای سوال های پژوهش را تامین کند؟ به همین دلیل، پرسشنامه در اختیار تعدادی از صاحب نظران حسابرسی که در نمونه آماری مشارکت نداشته اندگذاشته شده و از نظرات اصلاحی آنان در مورد برخی سوال ها و عبارت ها استفاده شده است. و در نهایت روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه پس از بارها انجام اصلاحات لازم، از طریق تأیید استاد راهنما و مشاور حاصل گردیده است.
برای تعیین میزان پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. اگر ضریب آلفا بیشتر از ۷/. باشد پرسشنامه از پایایی قابل قبولی برخوردار است(مومنی، ۱۳۸۶).
جدول ۳- ۱ سوالات مربوط به پرسشنامه
۷۶۶/۰
۲۰
ویژگی ماکیاولیسم
۷۹۵/۰
۱۴
رفاه فردی
۸۴۰/۰
۳۴
کل پرسشنامه
جدول فوق آلفای کرونباخ و تعداد سوالات مربوط به کل پرسشنامه و متغیرهای پرسشنامه را ارائه میدهد. از آن جایی که مقدار آلفای کرونباخ کل پرسشنامه و متغیرها بزرگتر از ۷/. است .لذا پرسشنامه از پایایی قابل قبولی برخوردار میباشد.
۳-۸-متغیرهای تحقیق و اندازه گیری آن ها
الف: متغیرمستقل
- متغیر ماکیاولی گری
ماکیا ولی گری از مجموعه اصول و روشهایی نشأت میگیرد که ماکیا ولی ارائه کردهاست وی معتقد است برای دستیابی به هدف در سیاست به کاربردن هر وسیله ای مجاز است و بدین ترتیب به طور کلی سیاست را از اخلاق جدا میداند و معتقد است برای حفظ قدرت نباید از شرارت و اعمال خوشنت آمیز ترسید (دلوگا[۶۵]، ۲۰۰۱، ۳۴۳).
- متغیررفاه فردی
رفاه فردی حدود نیازمندی ها و خواسته هایی را که فرد میتواند آن ها را ارضا کند و سطحی را که در آن توانایی برآوردن آن ها را دارد، نشان میدهد. نیازمندی ها و خواسته هایی چون غذا، پوشاک، مامن، سلامت، استراحت، خواب، فعالیت، ارتباطات شخصی و اجتماعی، محبت،عزت نفس و خودباوری به هم وابسته هستند. ارضای نیازها هم به منابع فردی (مانند سلامت جسمی و روانی، دانایی،مهارت ها، دارایی ها و پول) و هم به کوشش و نیز به محیط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی که فرد در آن زندگی میکند، بستگی دارد(مصطفی منتقمی، ۱۳۸۹، ۴۷).
ب: متغیر وابسته
متغیر وابسته این تحقیق قضاوت حرفه ای و تخصصی و عمومی حسابرس میباشد که جمعا شامل ۳ سوال، یک سوال در مورد آزمون بدهی های احتمالی که برای قضاوت تخصصی در نظر گرفته شد و دو سوال در مورد آزمون های خرید و فروش و آزمون اسناد پرداختنی که برای قضاوت عمومی در نظر گرفته شده و در نهایت برای قضاوت حرفه ای حسابرس از فرمول زیر استفاده گردیده است:
قضاوت حرفه ای= ۳/۲ میانگین قضاوت عمومی+۳/۱ قضاوت تخصصی
– متغیر رفاه فردی در تحقیق حاضر با بهره گرفتن از ۱۴ تعداد سوال دربردارنده مفاهیمی مانند رفاه مالی، رفاه ذهنی و رفاه جسمی میباشد. که از تحقیق خانم فروغیان استفاده گردید.
– متغیر ماکیاولی گری در این تحقیق دارنده ۲۰ سوال میباشد و در برگیرنده مفاهیمی مانند شرارت، اعمال خشونت آمیز و … است. که از تحقیق احمد آدینه جونقانی استفاده شد.
– متغیر قضاوت حسابرس که در سه بخش شامل قضاوت حرفه ای و قضاوت تخصصی و قضاوت عمومی میباشد که از تحقیق خانم وجیهه معین الدین استفاده شد.
۳-۹- مدل مفهومی تحقیق
مدل مفهومی تحقیق به شرح زیر است.
شکل ۳-۱- مدل مفهومی
قضاوت حسابرس
-
- تخصصی
-
- حرفه ای
- عمومی
ماکیاولی گری
رفاه فردی
۳-۱۰- روش تحلیل داده ها
در این تحقیق توصیف داده های دموگرافیک تحقیق با بهره گرفتن از آمار توصیفی و جداول فراوانی انجام می شود. برای بررسی وجود رابطه معنادار بین متغیر وابسته با متغیرهای مستقل و به منظور آزمون فرضیهها با هدف سنجش روابط همزمان میان متغیرها از رگرسیون چند گانه استفاده میگردد. و برای طبقه بندی و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای EXCEL و۲۱spss استفاده می شود.
۳-۱۱- روشهای آماری به کار رفته برای آزمون